Orr- és orrmelléküreg kezelés ( Proetz )

hideg_parasitas_kezeles

1. Lépés: Hideg párásítás fiziológiás sóoldattal

A gőzölés, inhalálás, párásítás jótékony hatását mindannyian jól ismerjük. A légúti gyulladások esetében legtöbbször meleg sóoldatot, esetleg Salvus vizet és kamillavirág főzetet alkalmazunk.

A rendelőnkben történő kezelést 10-15 perces klinikai minőségű ultrahangos készülékkel előállított patikai tisztaságú fiziológiás sóoldattal végezzük steril maszkon vagy pipán keresztül.

Az így belélegzett sós mikroszemcséknek köszönhetően a légutakban keletkezett váladék fellazul, ezáltal könnyebben eltávolíthatóvá válik. Amennyiben szükséges a sóoldat mellett gyógyszeres párásítást is alkalmazhatunk.

A gőzölés, inhalálás, párásítás jótékony hatását

mindannyian jól ismerjük.

2. Lépés: Bioptron fényterápia

Több mint száz évvel ezelőtt egy dán orvos, Niels Ryberg Finsen találta fel a modern fényterápiát. 1903-ban orvosi Nobel-díjat kapott az általa fejlesztett fényterápiáért.

Az emberi szervezet a fényt elektrokémiai energiává alakítja át, amely az anyagcserét és a hormonrendszert támogatja, és a szervezet szinte minden ismert folyamatában szerepet játszik. A fény továbbá bizonyos sejteket stimulál a vérben, aminek ismét az immunrendszerünk optimalizálása a következménye.

A polarizált fény azt jelenti, hogy a fényhullámok párhuzamos szinteken rezegnek. Egy speciális technikával a fény kb. 95%-át polarizálják. A polarizált fény nem gyógyít, hanem olyan biológiai folyamatokat stimulál és szabályoz, amelyek a testi sejteket segítik, hogy regenerálódjanak és visszataláljanak az egyensúlyba, hogy aztán saját magukat meggyógyíthassák.

bioptron_kezelés

Alkalmazási területek

A polarizált fényterápia fő alkalmazási területei a sebgyógyítás, a fájdalomkezelés, a szemölcsök kezelése, mindennemű öngyógyító folyamatok beindítása, öregségi foltok kezelése, bőrirritációk, feszülések kezelése, allergiák kezelése, depressziók kezelése, gyulladásos folyamatok kezelése.

A polarizált fényterápia káros mellékhatásai nem ismertek. Fül-orr-gégészeti területen számtalan a felső és alsó légutakat érintő különböző eredetű betegségek esetén alkalmazzuk. Pl.: nátha, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, allergia, légcsőhurut, asztma, sebgyógyulás… stb.

Virág Egészségközpont központi telefonszáma

Bejelentkezés: +36-70-935-5-935

Nyitva tartás

3. Lépés: Proetz kezelés A kezelés lényege

A köznyelvben „pröccölés”-ként szereplő eljárás Arthur W. Proetz washingtoni fül-orr-gégész professzor nevéhez fűződik. Magyarországon nem szerepel az ún. szakmai protokollban, így azt viszonylag kevés helyen és néha a névadó professzor útmutatásaitól eltérően végzik. A kezelés lényege, hogy élettani sóoldattal helyettesítjük, és ezáltal kiszorítjuk az orrban, az orrgaratban és a melléküregekben összegyűlt váladékot.

A kezelés alatt a páciens hanyatt fekszik, kissé hátralógatott fejjel. Az egyik orrnyíláson keresztül néhány milliliter fiziológiás sóoldatot csepegtetünk az orrüregbe, amelyet az ürülő váladékkal együtt a másik orrnyíláson keresztül visszaszívunk egy tompa végű szívó segítségével. Az orrnyílások cserélgetésével ezt az öblögetést 5-6 percen keresztül végezzük. .

Az eljárás teljesen fájdalmatlan, egyaránt alkalmazható felnőtteknél és kisgyermekeknél is olyannyira, hogy a gyermekekkel a kezelés alatt beszélgetni, mesélni vagy énekelni szoktunk.

Mikor javasoljuk?

Akut és krónikus nátha ill. orrmelléküreg-gyulladás, elhúzódó légúti betegségek, gyakori felső légúti betegségek, krónikus orrmandula-gyulladás, tartós köhögés hátterében álló ún. sinu-bronchialis szindróma valamint allergia esetén.

Mikor nem szabad alkalmazni?

1 éves kor alatt, fejlődési rendellenesség, akut lázas betegség, gennyes középfülgyulladás, rosszindulatú orr- és garatelváltozások esetén valamint koponyasérülést követően nem javasoljuk.

Hány kezelés szükséges?

Ez mindig egyénileg változó, az épp aktuális egészségi állapot függvénye, ezért is vizsgálja meg minden egyes páciensünket fül-orr-gégész szakorvos a kezelés megkezdése előtt, és a tervezett kezelések végén.

Mennyire hatékony?

Az eljárásról szakmai berkekben is erősen megoszlanak a vélemények. Úgy gondoljuk, és úgy tapasztaljuk, hogy jól körülhatárolt esetekben, az orrban felgyülemlett kóros váladék rendszeres kíméletes eltávolítása mindenképpen elősegíti a gyógyulást. Természetesen vannak olyan páciensek, elsősorban kisgyermekek, amikor a visszatérő középfülgyulladások hátterében álló krónikus orrmandula-gyulladás miatt a műtét elkerülhetetlen.

Véleményünk szerint az időben elkezdett komplex kezelés, az alapvető higiénia betartása, az otthoni gondos ápolás, rendszeres orrtisztítás (orrszívás) elősegíti a gyógyulást, és elkerülhetővé válik a műtét.